Jak vybrat čerpadlo do studny

K zodpovězení této otázky si musíme nejdříve odpovědět na celou řadu otázek dílčích. Tak například: Je studna kopaná nebo vrtaná? Jedná se o spolehlivý zdroj a jaká je jeho vydatnost? Z jaké hloubky a jak daleko budeme vodu čerpat? Jaký je průměr potrubí? Jaká bude odhadovaná spotřeba vody (kolik osob, budeme se jen umývat, nebo máme pračku, myčku…)? Jak často budeme vodu potřebovat, kolik dní v týdnu, kolik hodin denně? Je voda čistá, nebo se v ní mohou objevit mechanické nečistoty? Jaký elektrický zdroj je k dispozici, 220 nebo 380 voltů? Nebo v místě elektřina není a bude nutné použít čerpadlo poháněné spalovacím motorem?

Je nutné si například uvědomit, že údaje o výtlačné výšce a průtoku uvedené na čerpadle nebo reklamním letáku jsou maximální možné hodnoty. Znamená to, že při dané maximální výšce bude průtok nulový, naopak maximální průtok bude dosažen jen při nulové výšce. Maximální výška (Hmax) a průtok (Qmax) tedy nebudou nikdy dosaženy současně! Závislost průtoku na výšce se dá vysledovat z grafu, který by každý seriózní výrobce měl v dokumentaci k čerpadlu přikládat.

Povrchová vs. ponorná čerpadla

V zásadě se běžně používají dva druhy čerpadel, ponorná a povrchová. Povrchová se hodí jen do klasických studní a zpravidla (kromě typů s ejektorem) mohou čerpat vodu z hloubky maximálně 7-9 metrů.

Pro větší hloubky nebo vrtané studny se hodí více ponorná čerpadla. Jak již bylo zmíněno, při jejich volbě je důležitá nejen hloubka a vzdálenost, ale i průměr potrubí a vrtu, prostě proto, aby se tam čerpadlo vešlo, mělo dost prostoru pro svou činnost a dalo se v případě potřeby zase snadno vytáhnout.

Další okolnosti

četnost použití, množství vody, tlak atd. jsou důležité zejména pro určení výkonu čerpadla, ale přemýšlejme i o jiných parametrech, například velikosti tlakové nádoby. Ta určuje, jak často bude zařízení spínat. Bude-li nádoba malá a vaše spotřeba velká, čerpadlo sepne každou chvíli a naopak. Častější spínaní znamená větší spotřebu energie a menší životnost. V souvislosti se spínáním nás může zajímat rovněž hlučnost čerpadla, hlavně pokud bude umístěno v dosahu obývaných prostor a neustále „vrčení“ by mohlo být rušivé.

Dále je důležitá samotná konstrukce a provedení. Pro občasné použití nám postačí levnější typ s plastovými oběžnými koly, avšak pro větší zátěž je vhodnější trvanlivější čerpadlo s nerezovými koly.

Neberte zkrátka volbu čerpadla na lehkou váhu, ušetříte si čas, nervy i peníze do budoucna. Ujasněte si přesně způsob využití a všechny související okolnosti, nechte si poradit a teprve poté se rozhodněte.

Na všechny Vaše dotazy známě odpovědi, neváhejte se na nás obrátit.

Doporučuji využít naše on-line dotazníky. Vyplněníte-li několik základních údajů, budeme vědět, jaké nejvhodnější čerpadlo pro Vás zvolit.

Široký výběr

Máme více než 5 000 produktů skladem.

Servis čerpadel

Provádíme servis a opravy čerpadel.

Odborníci na hydrauliku

Na trhu působíme už více než 20 let.

Precizní poradenství

Náš zkušený tým vám ochotně poradí s výběrem produktu.